Auto tirgotāji pēc eiro ieviešanas prognozē tirdzniecības pieaugumu

(08.07.2013.)

Auto Asociācija prognozē, ka Latvijā jaunu auto tirdzniecība 2014.gadā, salīdzinājumā ar 2013.gadu, pieaugs līdz 13 100 pirmreizēji reģistrētajiem auto (+6,2%). Tiek prognozēts, ka pārredzamā nākotnē, līdz pat 2018. gadam, valstij sasniedzot vidēji augstu ekonomisko attīstības līmeni jeb ekonomisko izrāvienu, Latvijā arī auto tirdzniecība un finansējuma pieejamība pamazām palielināsies.

Tomēr šogad tirdzniecības apjomi tiek prognozēti mazāki salīdzinājumā ar 2012.gadu (-4,4%). Auto tirgotāji prognozē, ka šogad līdz gada beigām kopumā tiks pirmreizēji reģistrētas 12 334 automašīnas (pasažieru un vieglais komerctransports līdz 3,5t).

„Auto Asociācijas prognoze ir balstīta, ņemot vērā šī brīža vidējo tirdzniecības apjomu un pieņemot, ka 2013.gada nogalē – pirms eiro ieviešanas, pārdoto automobiļu skaitliskais apjoms varētu nedaudz pieaugt, jo cilvēkiem būs nedrošība par jauno monetāro vienību eiro, tādēļ aizspriedumainākie centīsies nopirkt auto, norēķinoties latos. Šāda pat tendence tika novērotā Igaunijā pirms eiro ieviešanas.

Tomēr neskatoties uz Latvijas iedzīvotāju samērā piesardzīgo eiro ieviešanas vērtējumu, prognozējam, ka 2014.gadā jaunu auto tirdzniecība pieaugs, salīdzinājumā ar 2013.gadu, t.i., līdz 13 100 pirmreizēji reģistrētām vienībām. Pie tam, Latvija eiro ieviešanas ziņā ir izdevīgākā pozīcijā nekā savulaik bija Igaunija, jo Latvijas lata kurss attiecībā pret eiro ir augstāks, nekā bija Igaunijas kronas kurss pret eiro. Tīri psiholoģiski preču un pakalpojumu cenas mums šķitīs augstākas, tomēr arī ienākumi eiro izteiksmē būs skaitliski lielāki, tādēļ mums nenāksies piedzīvot vilšanos, kad viss ir šķietami lētāks.

2015.gada pirmā puse Latvijā paies zem ES prezidentūras zīmes, kas nozīmē daudzas starptautiskās vizītes un delegācijas, tādēļ prognozējam un ceram, ka Latvijā tiks pārdotas 13 700 vieglās automašīnas jeb par +4,6% vairāk kā 2014.gadā. Turpmāko gadu prognozes ir balstītas uz vidējo ekonomiskās izaugsmes tempu un pārdošanas apjomu”, izteikto prognozi komentē Auto Asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Auto Asociācijas prognoze

Latvijas jaunu auto (pasažieru un vieglais komerctransports) tirgus, 2013.-2018.