Eiropā jaunu auto tirdzniecība beidzot pieaug

(24.05.2013.)

Eiropas Savienībā jaunu pasažieru automobiļu tirdzniecība aprīlī ir pieaugusi par +1,7% (1 038 343), salīdzinot ar 2012.gada aprīli (1 021 358). Kopumā Eiropā viena mēneša griezumā jaunu pasažieru automobiļu pirmreizējās reģistrācijas pieaugums ir atgriezies kopš 2011.gada septembra, liecina Eiropas Autoražotāju Asociācijas (ACEA) apkopotie dati.

Aprīlī Eiropā jaunu auto pārdošanas rezultāti lielākajos tirgos – Vācijā (+3,8%), Spānijā (+10,8%) un Lielbritānijā (+14,8%) bijuši pozitīvi. „Šī ir ļoti laba ziņa, jo Eiropas auto tirgus uzrādīja lejupslīdi 19 mēnešus pēc kārtas. Galvenie pieauguma vaļi ir Lielbritānijas un Vācijas tirgi, jo šīs auto ražošanas un tirdzniecības lielvalstis ietekmē noskaņojumu visā Eiropā. Ne mazāk nozīmīgs notikums ir Spānijas tirgus atgūšanās pēc ilgas lejupslīdes,” tā Auto Asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Francijā (-5,3%) un Itālijā (-10,8%) aprīlis auto tirdzniecībā joprojām bijis negatīvs.

Daļa no lielākajiem auto ražotājiem – VW Grupa (+9,9%) un Renault Grupa (+5,3%), uz kopējā ES jaunu auto tirgus fona aprīlī ir atguvuši pozitīvu tirgus pozīciju. Visstraujāko pārdošanas apjoma kāpumu aprīlī uzrāda Daimler (+10,7%) veiksmīgās A klases Mercedes Benz tirdzniecības dēļ. Savukārt no VW Grupa ražotajiem automobiļiem Eiropā visvairāk aprīlī ir reģistrēti Audi – 63939 vienības jeb par +8,5% vairāk kā 2012.gada aprīlī. PSA Grupa (-10,1%) un Fiat Grupa (-10%) ražoto automobiļu realizācijas apjomi Eiropā joprojām ir zemāki par aizvadītā gada aprīlī.

No Baltijas valstīm aprīlī pasažieru automašīnas visvairāk reģistrētas Igaunijā – 1913 automašīnas jeb par +22,2% vairāk kā 2012.gada aprīlī, savukārt Lietuvā un Latvijā pirmreizējo jaunu auto reģistrāciju skaits ir bijis negatīvs – attiecīgi 1043 (-1,9%) un 796 (-10%) vienības.

2013.gada četros mēnešos Eiropas Savienībā ir reģistrētas vairāk kā 4 miljoni (4 026 946) jaunu pasažieru automobiļu.